Κυριακή 12 Ιουλίου 2009

Ένας παιδικός χιτώνας στην Κοπτική συλλογή του Μουσείου Μπενάκη

Το ύφασμα υπήρξε ανέκαθεν ουσιαστικός φορέας πολιτισμού και ως αρχαιολογικό εύρημα έχει αποτελέσει πολύτιμη πηγή πληροφοριών τις τελευταίες δεκαετίες. Τα προερχόμενα από τις ανασκαφές της Αιγύπτου ενδύματα των νεκρών, συχνά μεταχειρισμένα και επιδιορθωμένα, είναι άμεσες μαρτυρίες των τρόπων ένδυσης που οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν εν ζωή, των οποίων σχηματοποιημένες εικόνες είχαμε σε τοιχογραφίες και ψηφιδωτά. Σήμερα, η στερεομικροσκοπική ανάλυση και υφαντουργική μελέτη των ευρημάτων δίνει μία καθαρή ματιά στην τεχνογνωσία του υφάσματος. Στοιχεία όπως η πυκνότητα, η υφή, η διαφάνεια, οι χρωματισμοί και η φύση του διάκοσμου είναι πληροφορίες που οδηγούν σε μία καλύτερη κατανόηση του καλλιτεχνικού και ιστορικού περιβάλλοντος που δημιούργησε το ένδυμα.

Η κοπτική συλλογή του Μουσείου Μπενάκη διαθέτει έξι άρτιους χιτώνες από την Αίγυπτο και μία μεγάλη συλλογή διακοσμητικών στοιχείων ενδυμάτων. Το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής αποτελεί δωρεά του Αντώνη Μπενάκη, που σταδιακά πλουτίστηκε και από άλλες δωρεές. Νοιώθω ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη που έχω την δυνατότητα να μελετήσω τα υφάσματα της συλλογής. Ακολουθεί μία πλήρης μελέτη του παιδικού χιτώνα αρ. ευρ. 7160 (εικ. 1), που είναι άριστα διατηρημένος και παρέχει την δυνατότητα ακριβούς ανάλυσης.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ένδυμα, τον τρόπο που υφάνθηκε
και την κλωστοϋφαντουργία του 8ου – 9ου μ.Χ αι. στην Αίγυπτο επισκεφθείτε τον ιστότοπο www.arxaiologia.gr/site/content.phd?artid=1863

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου